ANA SAYFA / BLOG / Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş Enerjisi Nedir?

Yeryüzünün en temiz yenilenebilir enerji kaynagi olan günes enerjisi, aslinda isima enerjisidir. Bu enerjinin büyük bir kismi hidrojenden olusmaktadir. Bu sebeple yeryüzünün en temiz yenilenebilir enerji kaynagi olarak bilinmektedir. Günes içerisinde bulunan hidrojenlerin helyuma dönüsmesi sirasinda açiga çikan isima enerjilerine günes enerjisi denilmektedir. Dünya disinda bu enerji neredeyse sabittir ve 1370 W/m2 güce sahiptir. Bu gücün yeryüzündeki gücü maksimum 1100 W/m2’dir.  Bu isinimlar günes panelleri sayesinde elektrik enerjisine çevrilmektedir.  Bunu yapan sistemlere de “Günes Paneli Sistemi” veya “Solar Panel Sistemi” denilmekte.

Türkiye konum itibari ile günes enerji sistemlerine oldukça elverislidir. Tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de günden güne günes panelleri hayatimiza girmektedir. Diger yenilenebilir enerji kaynaklarina göre daha temiz ve az maliyetli oldugu için hizla yayilmakta ve kullanilmaktadir. Dünya üzerinde günes enerjisinden elektrik üretim orani artis göstermektedir. Günümüzde günes paneli tarlalari, günes paneli arazileri ve fabrika çatilarinda sik sik kullanilmaktadir.

Günes Enerjisinin Avantajlari Nelerdir?

Günes enerjisi en temiz yenilenebilen enerji kaynagidir.

Tükenmeyen enerji kaynagidir.

Enerjiye ihtiyaç duyulan hemen hemen her alanda kullanilabilir.

Isletme maliyeti oldukça azdir.

Dogal ve çevreci enerji kaynagidir. Çevreye zararli atiklari yoktur.

Disari bagimli degildir. Ekonomik bunalimlardan etkilenmez


GES Nedir, Güneş Enerjisi Santrali Nedir?

Bilindiği üzere güneşe enerjisi en temiz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Peki, güneş enerjisi nasıl üretilir? Güneş enerjisi, güneş panelleri sayesinde güneş enerji santrallerinde üretilmektedir. Güneş enerji santralleri (GES), güneş ışıklarından gelen enerji parçalarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. GES’lerde kullanılan paneller oldukça büyüktür. Mantık olarak güneş enerjisi ile çalışan hesap makineleri ile benzerdir. Fakat güneş enerji santrallerinde büyük güneş pilleri kullanılmaktadır. Bu pillerin ana maddesi, galyum arsenittir ve kristal silisyumdur. Güneş panellerine gelen ışıklar, paneller sayesinde enerjiye dönüştürülerek büyük güneş pillerine veya akülere depo edilmektedir. Bunu yapan sistemlere ise Güneş Enerji Santrali (GES) denilmektedir. GES, güneş enerji santralinin kısaltılmış halidir.

Güneş enerji santralleri kurulum olarak maliyetli olsa da, kullanılacak malzemeye ve tesisin, büyüklüğüne, zemin özelliklerine ve coğrafi konumuna göre farklılık göstermektedir. Temiz, depolaması kolay ve sınırsız bir kaynak olduğundan dolayı günümüzde sıklıkla güneş enerji sistemlerini görmekteyiz


Evde Güneş Enerjisinden Elektrik Nasıl Üretilir?

Elektrik üretimi artık daha yeşil bir Dünya için çevreci sistemler ile yapılmaktadır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi yenilenebilir enerji kaynakları arasında en güncel olanıdır. Dünya’nın sürekli Güneş ışınlarına maruz kalması nedeniyle gelen enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesine yönelik çalışmalarda belirli aşamalara gelinmiştir. Güneş panelleri ismi verilen aygıtlar ile ışık, elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.

Güneş Enerjisinin Kullandığımız Ev Elektriğine Dönüşümü

Güneş panelleri, Dünya’ya ulaşan gün ışığını herhangi başka bir enerji çevirimine gerek kalmadan elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Fotovoltaik panel olarak da adlandırılan Güneş panelleri, İngilizce photovoltaic teriminden ortaya çıkmıştır. Yunancada ışık anlamına gelen “phos” ve elektromotor kuvvet olan “volt” isimlerinin birleşmesinden meydan gelmiştir. Işığı güce, yani elektriğe dönüştüren paneller olarak tanılandırılmaktadır. Güneş’ten gelen ışığın fotovoltaik paneller üzerine düşmesi ile özel yapıları sayesinde fotovoltiak etki ile Güneş enerjisinden elektrik üretimi gerçekleşir. Üretilen elektrik ise güneş inverterleri sayesinden evlerde ya da iş yerlerinde kullanılan geleneksel elektriğe dönüşmektedir. Anlatılan basit işlemler ile Güneş panellerinden üretilen elektrik doğrudan kullanılabilir, depolama birim olan akülerde daha sonra kullanılmak üzere depolanabilir ya da fazlası elektrik şebekesine aktarılabilir.

Evde Elektrik Üretimi

Güneş kendi sistemi içinde bulunan tüm canlılar için sonsuz bir enerji kaynağıdır. Bu enerji kaynağından ucuz ve temiz bir şekilde evlerde fayda sağlamak mümkündür. Evlerin çatılarında bulunan boş alanların değerlendirilmesi ile günümüzde artan popülerlik ile evde elektrik üretimi faaliyetleri revaçtadır. Fotovoltaik panellerin montajı ile ev çatıları artık birer enerji santraline dönüşmektedir. Bu enerji üretim santrali ile sonsuz kaynağa sahip olan Güneş’ten ihtiyaç olunan elektrik enerjisi sağlanmakta, Güneş enerjisinden elektrik üretimi ile şebekeden alınacak elektrik enerjisinden tasarruf edilmekte ve hatta üretim fazlası olan elektriği elektrik şebeke sağlayıcılarına satarak avantaj bile elde edilebilmektedir. Tasarım ve Güneş paneli enerjisi hesaplanmasında etki eden faktörler sırasıyla; çatı alanının büyüklüğü, aylık elektrik tüketime ve şebeke sağlayıcısı ile yapılan elektrik sözleşme gücüdür.

Güneş Enerjisinden Elektrik Üretim Düzeneği

Tüm düzenek aslında Güneş’in yaydığı ışık huzmelerinin yakalanması ile başlamaktadır. Ev çatısına kurulu olan fotovoltaik paneller, diğer adı ile Güneş panelleri, üzerlerine düşen Güneş ışınını yüksek verimlilik ortamında özel yapısı sayesinde yakalar. Yakalanan Güneş ışını, fotoelektrik etkisi ile elektrik enerjisine dönüştürülür. Fakat dönüştürülen elektrik direkt akım olarak üretilir. Evlerde veya ana şebekede bulunan ve kullanılan elektrik alternatif akımdır. Aslında Güneş enerjisinden elektrik üretimi ile elde edilen elektrik akımı direkt olarak kullanılmamaktadır. DC (Direkt akım) elektriği AC (Alternatif akım) elektriğe dönüştürmek maksatlı inverter (çevirici) adı verilen cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır. Inverter bu sistem içinde üretilen elektriği kullanmak açısından önemli bir bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır.

Inverter cihazından çıkan elektrik, o esnada ev içinde kullanılan herhangi bir cihazda kesinti yaşamadan ya da herhangi bir tesisat değişikliği yapmadan kullanılmaktadır. Bazı zamanlarda gerek Güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmaması ya da ev içi kullanılan elektrik miktarının artmasından dolayı enerji ihtiyacı üretim durumu değişmektedir. Güneş enerjisi yeterli elektrik üretemediği ya da ihtiyacı karşılamadığı durumlarda ise şebeke elektriğinden faydalanmaya devam edilmektedir. Herhangi bir kesinti yaşama olayı olmamaktadır. Güneş enerjisinden elektrik üretimi fazlası olduğu durumlarda ise, geleneksel şebekeye bağlı kalmanın avantajından faydalanılır. Bu durumda ise aylık mahsuplaşma adı altında bir terim karşımıza çıkmaktadır. Tanım olarak aylık mahsuplaşma; evin geleneksel şebekeden aldığı elektrik miktarı ile çatısından üretilen ve şebekeye satılan elektrik miktarın arasında oluşan farktır. Bu sayede ücret hesaplaması yapılır.


Güneş Enerji Santralleri Ne Kadar Elektrik Üretir?

Güneş enerjisi santrallerinden ne kadar elektrik üretimi kazandığımızı hesaplamak için maliyeti ve kurulumu ile tamamen güneş enerjisi sistemini bilmemiz gerekir. Güneş enerjisi santralleri, güneş ışınlarının yere düşme açıları temel alınarak teknik personellerce kurulumu yapılan paneller vasıtası ile çevreye zarar vermeden, doğa dostu, ucuz maliyetli olan sistemler bütünüdür. Uzun yıllar kullanım avantajı sağlaması ile bilinmektedir. Özellikle ülkemizdeki iklim şartları göz önünde bulundurulduğunda böyle bir yatırım, sürdürülebilir bir enerji kaynağı ile çalışmanın en mantıklı yatırım olacağını göstermektedir. Diğer elektrik enerjisi üretimi sağlayan santrallere göre daha avantajlı bir fiyat garantisi ve destekleme paketleri de sunması üreticilerin ilgisini gün geçtikçe bu yönde arttırmaktadır.

Güneş Enerji Sistemi ve Elektrik Üretimi Nedir?

Sonsuza kadar tükenmediğini bildiğimiz tek yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten doğrudan sağlanan enerji sistemleridir. Hiçbir zararlı atığı olmayan doğa dostu sistemlerin başında gelmektedir. Peki, bu sistem nasıl çalışır?

Güneşin büyük bir oranını oluşturan hidrojen gazı helyum ve füzyon olarak bilinen çekirdeklerden oluşur. Bu oluşum esnasında çıkan enerji bizim için önemlidir. Güneşte yaşanan bu tepkimelerle bir kısım enerji de dünyaya ulaşmaktadır. İşte burada kurulan panellerle elektrik enerjisi elde edilir. Güneş enerji sistemleri elektrik üretimi olarak gösterilen değer Watt ’tır. Kabaca bir hesapla hareket ettiğinizde 100 Watt enerji paneline sahipseniz yaklaşık bir saatte 100 Watt enerji üretimi sağlayacaksınızdır. Eğer gün içerisinde 7 saat güneşleme süresi temel alınırsa (100 Watt x 7 saat) 700 Watt güneş enerjisi üretimi sağlanır. Bireysel yani ev tipi tasarlanan güneş enerjisi panelleri, saatte 10 KW’ a kadar çıkabilen elektrik enerjisi sağlamaktadır. Günde 1 saat güneşlenme olsa dahi 10000 Watt elektrik üretimi haneye sağlanacaktır diyebiliriz. Ortalama güneşlenme süresi 7 saat olarak temel alınırsa 70 KW elektrik üretimi sağlanacaktır denebilir.

Güneş Enerjisi Yıllık Enerji Üretim Beklentisi Nedir?

Enerji sistemleri bulundukları koşullara bağlı olarak ne kadar enerji üreteceği konusunda az çok bir öngörüye sahip olmamıza olanak sağlar. Buna göre güneşlenme süreleri, mevsimler, rüzgâr, montaj şartları ve diğer özelliklere göre yıl içerisinde hangi ayda ne kadar elektrik üretimi sağlayacağını ortalama hesaplarla bulabilirsiniz.

Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

Güneş enerjisinin kullanım alanı oldukça fazladır. Fabrika, soğuk hava depolarındaki çatılar ve birçok endüstriyel alanlarda kullanımını görebilirsiniz.  Çatı üzerine kurulan ve kısaca GES olarak adlandıracağımız güneş enerji sistemleri; tarım, hayvancılık, alışveriş merkezi, hastane, akaryakıt istasyonu, depolama merkezleri, OSB’ler üzerinde kurulabilir.  Özellikle evlerin elektrik ihtiyaçlarını karşılaması için çatı üzerine konumlandırılan çatı tipi modeller güneş enerjisi santralleri içinde oldukça popülerdir.  Elektriğin olmadığı mekânlarda, tarımsal sulama alanlarında, seralarda sebze ve meyve yetiştiriciliğinde, sıcak su üretiminde, son yıllarda cadde ve sokaklarda yer alan trafik lambalarında, trafik işaretlerinde kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır.

Neden Güneş Enerjisi Sistemi?

Sanayileşmenin artmasıyla yenilenemeyen yakıtlar ile özellikle doğaya ciddi zararlar verilmiştir. Bu zarar ozon tabakasında onarılması zor hasara yol açmıştır. Küresel ısınmayı da tetiklemesi yüzünden bazı bölgelerde tehlike sinyalleri çalmaya başlamıştır. Bu tehlikeleri azaltmak için devletler artık daha temiz enerji kaynaklarına yönelmektedir. Güneş gibi sonsuz bir yenilenebilir enerji kaynağı ise bu noktada en çok düşünülen ve yatırım yapılan kaynak olmuştur. Kullanımı ile asla kirlenme oluşturmaz, atık anlamında doğaya bir zarar bırakmaz. Doğa da en temiz hali ile bulunan enerji kaynağıdır. Sadece elektrik tüketiminde bile faturalarda ciddi oranda tasarruf sağlayacak güneş enerjisi santralleri aynı zamanda doğamızı da koruyarak daha sağlıklı bir yaşam sunmaktadır.


Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.

Detaylı Bilgi İçin Tıklayın.